NAPOJE IZOTONICZNE – CZY WARTO JE PIĆ?

Home | news fabryka | NAPOJE IZOTONICZNE – CZY WARTO JE PIĆ?
NAPOJE IZOTONICZNE – CZY WARTO JE PIĆ?

NAPOJE IZOTONICZNE – CZY WARTO JE PIĆ?

Wiele osób zaczynających treningi staje przed problemem: co pić w trakcie wysiłku? Sklepowe półki uginają się od specjalnych „napojów dla sportowców”, poradniki dla początkujących radzą jak i kiedy nawadniać organizm, jednak nie zawsze te porady są spójne. Co więc zabrać ze sobą wychodząc na trening?

Fizjologia

To, co będzie podróżowało w trakcie treningu w bidonie, zależy przede wszystkim od indywidualnych preferencji i tolerancji organizmu na napoje w trakcie wysiłku.

Podstawowym celem picia jest zapobieganie odwadnianiu organizmu (przy zbliżających się upałach staje się to jeszcze bardziej istotne). Utrata zaledwie kilku procent wody powoduje niekorzystne zmiany w mięśniach i pracy układu nerwowego, a zwiększający się w trakcie wysiłku jej deficyt może powodować omdlenia, zasłabnięcia, a nawet prowadzić do śmierci. Regularne uzupełnianie płynów jest więc kluczem do zdrowia i osiągania dobrych wyników.

Wielu biegaczy i triathlonistów preferuje czystą wodę – najłatwiej się wchłania i nie powoduje dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Jednak oprócz wody, organizm w czasie wysiłku traci również cenne mikroelementy, które odpowiadają za prawidłową pracę mięśni, układu nerwowego i serca (m.in. magnez, potas i sód). Ich brak może się objawiać narastającymi problemami z układem krążenia (arytmia, duszności) oraz skurczami mięśni. Dlatego też warto suplementować się z pomocą napojów izotonicznych.

Co to są izotoniki?

Izotoniki to specjalna grupa płynów, mających skład zbliżony do tego, który występuje w płynach w organizmie człowieka (osmolalność, oczekiwana wartość to 270 – 330 mOsm/kg). Sprawia to że szybko się wchłaniają i nie zalegają długo w żołądku, zmniejszając ryzyko negatywnej reakcji ze strony układu pokarmowego.

Napoje izotoniczne muszą spełniać również dodatkowe normy. Nie mogą być zbyt kaloryczne (powinny mieścić się w przedziale 80-350 kcal / 1000ml), a energia którą dostarczają powinna pochodzić w większości z prostych węglowodanów (by nie zmuszać organizmu do dodatkowego wysiłku – trawienia). Kolejnym warunkiem jest zawartość sodu w granicach 460 – 1150 mg/l. Napoje nie spełniające tych norm nie mogą być sprzedawane na terenie UE jako napoje izotoniczne.

Jak dobrać izotonik?

Metodą prób i błędów, uwzględniając preferencje smakowe i przyswajanie w trakcie wysiłku. Każdy napój dobrze jest przetestować na treningach, zanim zabierze się go na zawody. Reakcje organizmu bywają różne, u jednych płyn doskonale się wchłonie, u drugich dodatek smakowy spowoduje dolegliwości żołądkowe. Nie warto więc ryzykować nowości na zawodach, nawet jeżeli są w pakiecie startowym.

Napoje izotoniczne dostępne są w formie płynów lub proszku do rozpuszczenia w wodzie, można je zrobić również domowymi metodami. Do ½l wody mineralnej o podwyższonej zawartości magnezu wyciska się pół cytryny, dodaje szczyptę soli i łyżeczkę cukru. W kilka chwil naturalny izotonik jest gotowy na trening.

 

źródło: Thule

Leave a Reply

Your email address will not be published.